„Być dobrym jak chleb” – hasło to było motywem przewodnim zajęć w Szkole Podstawowej w Proszeniu w ostatni piątek, tj. 22.10.2021r. W tym dniu, uczniowie szkoły oraz dzieci z oddziału przedszkolnego, wzięły udział w praktycznych zajęciach, których celem było zapoznanie z lokalnymi produktami, procesem pieczenia tradycyjnego domowego chleba (i pysznych bułeczek) oraz poznanie zasad współpracy i działania w grupie. Oprócz praktycznych umiejętności wypieku pieczywa, dowiedzieliśmy się, jak ważna jest idea dzielenia się tym co mamy, empatii, zrozumienia i tolerancji wobec innych osób. Na koniec zajęć wszyscy uczestnicy mogli spróbować produktów przyniesionych przez innych oraz własnoręcznie upieczonego chleba i bułek. A ponieważ produktów tych było tak dużo, bowiem każdy z nas przyniósł coś pysznego (za co serdecznie dziękujemy rodzicom), jedzeniem, które pozostało po zajęciach podzieliliśmy się też z potrzebującymi – produkty trafiły do Oratorium Św. Antoniego przy Klasztorze o. Bernardynów w Piotrkowie Trybunalski.

To był niezwykle intensywny dzień wypełniony zapachem chleba pieczonego pod czujnym okiem pań: Danuty Kopińskiej, Cecylii Maćkiewicz, Otylii Świątek, Barbary Gieszcz, Katarzyny Gielec, Katarzyny Liszewskiej i Marleny Przybysz, którym bardzo dziękujemy za tę lekcję szacunku do lokalnych tradycji, produktów i ludzi mieszkających w naszym środowisku. Nauczyliśmy się też, że dobro podarowane innym, z pewnością do nas wróci. No i kolejny raz przekonaliśmy się, że w naszej szkole NIGDY NIE JEST NUDNO!